Maaeluministeerium
PRESSITEADE
25.09.2018

Maaeluministeeriumis paljastatakse soolebakterite õnne saladus

Reedel, 27. septembril avab Maaeluministeerium Teadlaste Öö festivali raames uksed. Suures saalis tehakse huvitavaid katseid ning tutvustatakse põllumajandus- ja toiduteaduse tulemusi.

„Putukad, õunad, hallitusseened, mikroobid ‒ saab näha nähtamatut ja maitsta teaduse vilju,“ ütles teadus- ja arendusosakonna juhataja Sirli Pehme. „Lisaks sellele uurime, mis teeb soolebakterid õnnelikuks.“

Maaeluministeerium on avatud 27. septembril kell 18‒21.

Programm

·         Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskus tutvustab erinevaid õunu – vaatame, kuidas õunu kuivatada, räägime sordiaretusest, eri sorti õunte tunnustest ning sellest, kuidas töötlemine muudab õunte omadusi.

o   Koostame oma maitsemeelte „ämblikuvõrgu“. Maitseme värskeid õunu, mille käigus koostatakse sensoorse analüüsi profiilikaart ehk n-ö ämblikuvõrk.

o   Maitsemeelte kontroll. Eri sorti õunte degusteerimine külmkuivatatult ja kokkuviimine värske õunaga.

·         Põllumajandusuuringute Keskuse töötoas räägitakse hallitusseentest – mikrobioloogia kollektsiooni hallitusseente väljakülvi saab vaadelda Petri tassidelt nii palja silmaga kui ka mikroskoobi all.

·         Põllumajandusuuringute Keskuse seemnekontrolli labor näitab erinevaid seemneid.

·         Eesti Taimekasvatuse Instituudiga saab vaadelda mikroskoobi abil elurikkust, mis mõjutab põllukultuuride saagikust ja kvaliteeti ning seeläbi ka meie toitu.

·         Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus õpetab oma töötoas erinevate katsete abil hindama, kas Sinu toit sisaldab piisavas koguses kiudaineid, et Su soole mikrobioom oleks õnnelik ja toetaks seedesüsteemi sujuvat toimimist.

Lisainfo: Facebooki sündmus

Recommended Posts