Maaeluministeerium

PRESSITEADE

14.06.2019

Mart Järvik: aitame ettevõtjatel uusi uksi avada

Eile, 13. juunil toimus Maaeluministeeriumis toidusektori ekspordinõukogu, kus anti ülevaade turgude avamise hetkeseisust ning tutvustati Eesti Konjunktuuriinstituudi teostatud uuringut „Eesti toidusektori ekspordivõimekus“.

Maaeluminister Mart Järviku sõnul on ekspordinõukogu tegevus oluline, et välja selgitada,  millised võimalused on toidusektoril ekspordi vallas, seada ekspordi arendamise prioriteete ning valida välja sobilikud turud, kuhu aidata ettevõtjatel siseneda.

„Ekspordinõukogus on esindatud nii põllumajandus- ja toidusektori kui ka ametiasutuste esindajad. See on väga oluline ja tähtis koostööplatvorm, kus vahetada infot ning koordineerida eri poolte tegevusi.  Maaeluministeerium aitab koos oma allasutustega nõu ja jõuga kaasa, et meie ettevõtjatel oleks võimalik jõuda uutele välisturgudele ning neile oleks tagatud ausad ja õiglased konkurentsitingimused,“ sõnas minister Järvik.

Marje Josing Eesti Konjunktuuriinstituudist tõi oma ettekandes välja, et Eesti toidusektori ekspordikäive kasvas 2018. aastal 2017. aastaga võrreldes 0,2% ja ületas 2014. aasta taseme 2,6% võrra. Nii piima- kui ka lihasektori olulisimad turud on teised Balti riigid, kala ekspordi jaoks on olulised Soome ja Ukraina.

Josingu sõnul on positiivne, et hea maksevõimega Põhjamaade turgusid on suudetud pärast Venemaa kehtestatud piiranguid hoida ja ärisuhteid edasi arendada ning liikuda edasi kõrgema lisandväärtusega toodete müügile.

Lisaks andis Veterinaar- ja Toiduameti kauplemise ning impordi ja ekspordiosakonna peaspetsialist Marko Breivel kohtumisel ülevaate, milline on Euroopa Liidu väliste turgude avamise hetkeseis, et eksportida sinna piima- ja lihatooteid. 2019. aastal on avatud turg piimatoodete ekspordiks Tuneesiasse, hobuste ja paljundusmaterjali ekspordiks Uruguaisse, juustu ja või ekspordiks Taiwani ning liittoidu (näiteks pitsa ja pelmeenid) ekspordiks Uus-Meremaale.

„Meie toidusektori ettevõtjad ekspordivad täna enam kui sajale sihtturule. Eksport saab alguse ohutust toidust ja usaldusväärsest järelevalvesüsteemist. Turgude arv ja lisanduvad turud annavad tunnistust, et meie toit on hinnatud ka välisturgudel ning selle kvaliteedi ja ohutuse tagamisel tehakse head tööd,“ kommenteeris ülevaadet Mart Järvik.

Recommended Posts