PRESSITEADE
Eestimaa Talupidajate Keskliit
15.10.2021

Eestimaa Talupidajate Keskliit kutsus juba kuuendat aastat talunikke üles esitama oma tooteid parima talutoidu konkursile. Eesmärgiks on tõsta esile kohalikku talutoitu, edendada maaelu ja tunnustada talunike tööd. 12-liikmeline hindamiskomisjon valis oma lemmikud välja  26 väiketootja 71 talutoote seast. Parimaks Eesti talutoiduks 2021 valiti mustasõstrajook Piesta MUST. Käesolev aasta oli Põhja-Eesti maitsete aasta ning Põhja-Eesti parimaks talutoiduks valiti  Vinkymon Küüslaugukrõpsud.

Taluliidu projektijuhi Gelis Pihelgase sõnul oli osavõtt taas väga aktiivne: „Käesolev aasta eristus eelmistest kasekäsna toodete rohkuse poolest. Iga aastaga muutuvad ka pakendid loodussõbralikumaks ja kujundused kaunimaks.“

„Kõige populaarsem kategooria oli taas juustude kategooria, kuhu esitati 11 toodet. Üllatuseks oli nii hea valik jäätiseid erinevatelt tootjatelt,“ lisas Pihelgas.

Toidutehnoloogist hindamiskomisjoni esimees Rain Kuldjärv tunnistas, et selle aasta võitjate valimine oli väga raske töö, sest konkursile esitatud toodete kvaliteet oli ühtlaselt kõrge. „Väga meeldiv oli näha erinevaid leidlikke ja põnevaid tooteid, millede valmistamisel oli kasutatud erinevaid kodumaiseid loodusande. Näiteks jäid meelde ebaküdoonia ehk nn põhjamaise sidruni kasutamine mitmes erinevas tootekategooriates, musta pässiku ehk kasekäsna erinevad tooted, põnevad kääritatud joogid, maitseküllased juustud ja kohupiimakreemid, kuivatatud kuusevõrsed ja veel palju muud,“ ütles Kuldjärv.

„Mul on hea meel, et tublid talupidajad leiavad aega panustada tootearendusse ning kas iseseisvalt või mõne põneva koostöö tulemusena on valminud sensoorselt väga mitmekülgsed ja loomulikult maitsvad tooted. Soovin jõudu ja tublit pealehakkamist ka järgmisteks aastateks!” lisas Kuldjärv.

Hindamiskomisjoni kuulusid: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse tootearendusspetsialist Rain Kuldjärv, Scheeli restorani omanik Rein Beljaev, Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige Koit Uustalu, toidublogija Tuuli Mathisen, laulja Luisa Rõivas, Maalehe ajakirjanik Argo Ideon, ETKL nõukogu liige Marika Parv, Talu Toidab juhataja Kristeli Veimann, Maaeluministeeriumi põllumajanduspoliitika osakonna valdkonnajuht Kerli Nõges, Põhja-Eesti toidupiirkonna projektijuht Eha Paas, ERMi ajaloolane Anu Kannike ja EAS äriturunduse tiimijuht Kristiina Kästik.

Parim talutoit 2021 võitjaid tunnustatakse 12. novembril toimuval talunike tänuüritusel.  Hindamiskomisjon valis parimaid tooteid 28. septembril Tallinnas Scheeli restoranis.

  1. aasta parim talutoit võitjad selgitati välja järgnevates kategooriates:

Parim talutoit 2021 – Piesta MUST

Parim tervisetoode 2021 – Vinkymon Küüslaugukrõps

Parim piimatoode 2021 – Nopri Kohupiimakreem Muraka

Parim juust 2021 – Andre Salute Me3

Parim pagaritoode 2021 – Vildivilla OÜ Odra karask jõhvikate, aniisi ja tumeda šokolaadiga

Parim maius 2021 – Talujäätis Külm “Pistaatsia”

Parim lisand 2021 – Piesta õunamarmelaad

Parim valgutoode 2021 – Muhu Liha Lamba aba eelküpsetatud

Parim alkoholivaba jook 2021 –  Piesta MUST

Parim alkoholiga jookTori siidritalu siider „Brut“

Parim Põhja-Eesti toode – Vinkymon Küüslaugukrõps

Pildigaleriiga saab tutvuda SIIN

 

Lisainfo:
Gelis Pihelgas
Projektijuht

Eestimaa Talupidajate Keskliit
Tel: +372 553 1571
E-post: gelis@taluliit.ee

 

Soovitused lugemiseks